Barion Pixel

A citrom jótékony hatásai

Tudod-e, hogy mi mindenre jó ez a fanyar, savanyú, ám értékes és jótékony hatású gyümölcs?

A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. A citrom fogyasztására azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzünk meg, vagy segítjük a gyógyulást. A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, hogy vértisztító hatása van, valamint véredény regeneráló tevékenységre is képes. Alkalmazható: hormonális elégtelenség, torokfájás, láz, tüdőgyulladás, fejfájás, cisztiszek, kóros daganatok, izomgörcs, izomfájás, gyomorégés, reuma, magas koleszterin esetén.

Fontos tudnod, hogy a hatóanyagok a gyógynövények gyógyhatású anyagai. A növények ezeket általában olyan harmonikus összetételben tartalmazzák, hogy hatásaikat optimálisan fejthetik ki. Általában mellék-hatóanyagokat is tartalmaznak, így a gyógynövény komplex hatást fejthet ki.
A szintetizált C-vitamin pl. sokkal kisebb hatékonyságú, mint a citromlé formájában felhasznált, mert a vitaminok természetes környezetében előforduló egyéb hatóanyagok segítik azok felszívódását, fokozzák azok hatását, esetenként konzerválják is őket. Magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetően erőteljesen tisztító hatású ital.

Ezeket figyelembe véve, amennyiben van rá lehetőséged, mindig elsősorban gyógynövényt, gyümölcsöt, zöldséget egyél, igyál és hívj segítségül, ne azonnal a szintetikusan előállított helyettesítőket, mint pl különbző C-vitamin tabletták, hanem inkább frissen facsarj citromot és azt hígítsd vízzel és idd meg. 

Mindenre a leghatásosabb úgy a citrom, ha édesítés nélkül használjuk. Hígíthatjuk vízzel vagy keverhetjük más gyümölcslével. Az a megfelelő hígítási arány, ha fél citrom levét két-három deci vízbe csavarjuk. Adhatunk hozzá mézet is. Ha 2-3 naponként fogyasztunk el ennyi citromlevet, az elegendő szervezetünk egyensúlyban tartásához. Reggeli előtt fogyasztva a citromlé hatásosan és kíméletes módon tisztítja a gyomrot és a vékonybelet. Hidd el a szervezeted meghálálja Neked.

A citromlének sok gyakorlati haszna van:

  • A torokfájás csillapítására jó módszer, ha kétóránként hígítatlan citromlevet permetezünk a fájdalmas területre. A lé baktériumölő tulajdonságának köszönhetően már néhány órán belül enyhíti a fájdalmat.
  • Ha érezzük a nátha közeledtét, tanácsos a nap folyamán elfogyasztani több pohár vízzel hígított citromlevet.
  • A citromlé mindezeken kívül hatásos antioxidáns. Ha más gyümölcs- és zöldséglevekbe vagy gyümölcssalátákhoz adjuk, azok elszíneződését megakadályozza, és tartósítja azokat.

Nem csak belső nedve hasznos, hanem a héjában található citromolaj is csodákra képes. A citromolaj baktériumölő, élénkítő, lázcsillapító, szív- és érfal erősítő, vérnyomás szabályozó, vérképző, gyomorsavcsökkentő, hasnyálmirigy-szabályozó, méregtelenítő. Az olaj legfontosabb tulajdonsága, hogy fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatású. Emellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők.

Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek (pl. citromos kímélő samponunk vagy zöldtás-citromos dezodorunk). A hidegen préseléssel kinyert citromolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, de fototoxikus, ezért nem tartalmazzák testápoló készítményeink és arckrémeink.

Amennyiben szeretnéd érezni a citrom jótékony hatását testeden is, próbáld ki az SLS mentes Citromos kímélő samponunkat, mely segít megszabadulni a korpától és a zsíros hajtól, és használd az Alumíniummentes Zöldteás-citromos dezodorunkat, mely friss és üde érzetet biztosít Neked egész nap, miközben távol tartja a baktériumokat anélkül, hogy mérgezné és károsítaná szervezeted.

Reméljük tudtunk segíteni ismereteid bővítésében, és hasznos tudnivalókkal lettél gazdagabb. Kérünk, ne csak olvasd, hanem használd is a megszerzett tudást 🙂 !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Értesülj elsőként legújabb termékeinkről


Termékkereső

0