Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

Mi található egy natúrkozmetikumban?

Írta: Mihály Zsófia 2016/10/18 0 Hozzászólás(ok) Szépségápolás,

 

A natúrkozmetikumok túlnyomórészt természetes növényi összetevőket tartalmaznak, emellett azonban csekély mennyiségben előfordulhatnak bennük állati eredetű és vegyi úton előállított alapanyagok is.

 

Növényi összetevők:

 

A kozmetikumok egy részét növényi olajok, zsírok teszik ki. Ilyen például a mandulaolaj, sárgabarackmagolaj, avokádó olaj, vadrózsaolaj, homoktövismagolaj és a többi, teljesen természetes, optimális esetben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból vagy vadon termő növények begyűjtéséből származó olaj. A növényi zsírokhoz tartozik például a shea vaj, kakaóvaj, mangóvaj. Fontos, hogy ezek a vajak nem folyékony olajokból, kémiai úton előállított zsírok, mint amilyen a margarin, hanem természetes állapotukban is szilárd állagú, (különböző olvadáspontú) zsírok. Sajnos a kereskedelemben kapható natúrkozmetikumok finomított olajokat és zsírokat tartalmaznak, mert ezek szagtalanok, tovább eltarthatók és nem csillognak a bőrön, egyszóval piacképessé teszik a terméket. A natúrkozmetikumok a termékek ún. vízfázisában víz helyett gyakran tartalmaznak gyógynövényekből előállított különböző párlatokat (pl. kamillapárlat), alkoholos kivonatokat (pl. körömvirág vizes-alkoholos kivonata), növényi nedveket (pl. aloe vera). A termékek hatóanyagai között is gyakran szerepelnek a gyógynövények, általában gyógynövénykivonat formájában (pl. glicerines kivonat, vagy szuperkritikus extrakcióval kinyert kivonat.). Az illóolajok illatanyagként, illetve jótékony hatásaik miatt kerülnek a termékekbe.

 

Állati eredetű összetevők:

 

Míg a szalonkozmetikumokban elhalt állatokból kivont összetevőket is felhasználnak, (pl. kollagén, állati zsírok, állati szkvalen és glicerin), a natúrkozmetikumokban kizárólag olyan állati eredetű összetevőket alkalmaznak, melyeket állatok állítanak elő, mint pl. a lanolin, mely a gyapjún található zsír, illetve a méhviasz, méz, selyem vagy a tej(por). Egyes állati eredetű összetevőnek a natúrkozmetikumokban kizárólag vegyi úton előállított helyettesítője alkalmazható, mint pl. a cetilalkohol. Más, megölt állítokból származó anyagok helyettesítésére növényi alternatívát találtak, mint pl. fitoszkvalen.

 

Kémiai úton előállított összetevők:

 

A natúrkozmetikumok is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek nem egyenesen a természetből származnak. Ezek lehetnek pl. kémiai úton előállított, de természetazonos anyagok, mint pl. az illóolajok összetevői, vagy a vitaminok. Ebben az esetben a gyárból kikerülő anyag kémiailag teljesen megegyezik a természetben megtalálható anyaggal, de mégsem nevezhető természetesnek. Ezeket az anyagokat általában költséghatékonysági elvek miatt készítik kémiai úton, hiszen kinyerésük a természetből aránytalanul sokba kerülne. Másrészt nem elhanyagolható az a fentebb már leírt szempont sem, hogy a vegyi anyagok egy része elhalt állatokból kinyerhető anyagokat helyettesít, mint pl. a cetilalkohol. Ezért natúrkozmetikumokban ezeknek az anyagoknak kizárólag a vegyi úton előállított változata lehet jelen. Más természetes anyagokat pedig kémiai úton módosítanak, alkalmassá téve őket egy feladat ellátására a termékben (pl. növényi olajokból, zsírokból készült emulgátorok). A natúrkozmetikumokban alkalmazható, kémiai úton előállított alapanyagok az előírt koncentrációban ugyanolyan ártalmatlanok ill. túladagolva ugyanolyan ártalmasak, mint a természetes anyagok.

 

Szólj hozzá te is!