Felhívjuk szíves figyelmét, hogy oldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ. Bővebb információért kattintson ide.

A természet édes gyógyíre a Méz

Írta: Mihály Zsófia 2017/02/17 0 Hozzászólás(ok) Szépségápolás,
A természet édes gyógyíre a Méz

 

A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek méhek által átalakított terméke. A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (C és B), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.

A mézben lévő cukortartalom több, mint 80%-a szinte azonnal képes felszívódni anélkül, hogy ez megterhelné a hasnyálmirigy működését.

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázoló 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról. Az ókori egyiptomiak ételnek és orvosságnak is használták. A piramisokban mézes sütemények receptjeit fedezték fel, és méhkast ábrázoló véseteket, obeliszkeket találtak a sírkövek falán. A legérdekesebb leletek azonban a méhek életéből vett képeket őrző, 2-3000 éves papirusztekercsek.

A háziméh (Apis mellifera) háziasítása már mintegy 6000 évvel ezelőtt megtörtént, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.

 

Hogyan készül a méz?

A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. A víz elpárolog, és a méhek testéből származó enzimek hatására végbemegy az érési folyamat. A nektárból származó keményítő és dextrin szőlőcukorrá, a szacharóz pedig invertcukorrá bomlik. A keményítőbontó enzimek a méhek garatváladékából származnak. Amikor a méz nedvességtartalma 20 %-os lesz, a méhek a sejteket viaszréteggel vonják be.

 

A méz összetétele és gyógyhatásai

A méz 80%-a egyszerű szőlő- és gyümölcscukor. Mézeinkben legtöbb a gyümölcscukor. A szőlőcukor arról nevezetes, hogy gyorsan kristályosodik. A méz kiváló szénhidrát forrás, mert az egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, nem terhelik a májat. A gyümölcscukor felszívódásához nincs szükség még inzulinra sem, így a méz a hasnyálmirigy munkáját is megkönnyíti. A cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak. A mézen belül a gyümölcscukor szőlőcukor egymáshoz viszonyított aránya határozza meg, hogy milyen gyorsan ikrásodik a méz.

Fehérjetartalom: 100 g méz száraz tömege megközelítőleg 100 mg fehérjét tartalmaz.

Ásványi anyagok: a mézfajták ásványianyag-tartalma eltérő; a virágmézben kevesebb van, mint az édesharmatmézben.

Makroelemek a mézben: kálium, nátrium, kalcium, magnézium és klór.

Nyomelemek: vas, cink, mangán, réz és króm.

Vitaminok: kiemelhető a B1-, B2-, B5-, B6-, valamint a K-vitamin, továbbá a folsav és a niacin jelenléte.

A méz ezenkívül tartalmaz még enzimeket, szerves savakat, bioaktív anyagokat és aromaanyagokat is.

 

Legjelentősebb felhasználási köre, javallatai:

A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Erősítő, energiaadó, baktériumölő, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatású. Természetes módon erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, hat a szívre, májvédő szer, vitaminok, enzimek gyümölcs- és szőlőcukor mellett még tartalmaz nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.) és nyugtató hatása is van. A gyógyteákat cukor helyett mézzel édesítsük.

Szívbetegségek (szívgyengeség), - gyomorhurut, légcsőhurut, - endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), - külsőleg sebek kezelésére sebgyógyító hatású

Ellenjavallat, kontraindikációk

diabetes (cukorbetegség)

endokrin mirigyzavarok (pajzsmirigy túltengés),

agyalapi mirigy túlműködés,

elhízás (obesitas)

allergia (Ha allergiás valaki valamilyen növény virágporára, óvatosság ajánlott!

gyomorsav túltengés (Gyomorsav túltengésnél akác, repce, lóhere méz fogyasztásával érdemes kísérletezni.

1 éves kor alatt ne adjunk mézet! (A botulizmus veszélye miatt.) *A botulizmus az ételmérgezés egyik legsúlyosabb formája

 

Tipp: Gyömbéres citrom, méz, fahéj meghűlés, torokgyulladás ellen: Elkészítése: 1/2 citrom frissen kifacsart leve, térfogatra még egyszer annyi méz, egy mokkáskanál fahéj, 1 cm3 reszelt gyömbér! - Fel lehet hígítani nem forró vízzel, de inkább a natúron fogyasszuk. Mind a fahéj, mind a gyömbér, mind a méz erős természetes antibaktiriális anyag!

Szólj hozzá te is!